Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Környezetvédelmi verseny

 

 

A National Geographic KIDS magazin felhívására beneveztünk a lap által kihirdetett környezetvédelmi vetélkedőre. A csapatot a Pollack Mihály Általános és Zeneiskola hat tanulója, Podlovics Laura, Marton Fanni, Podlovics Natasa, Halász Csilla, Kapitány Kármen és Vaczó Zsuzsanna alkotta, Vaczó Zoltán tanár úr vezetésével.

Első feladatunk a csapat ökológiai lábnyomának kiszámítása volt. Az ökológia a biológia azon ága, ami az élőlények és a környezet közötti kölcsönhatást vizsgálja. Azt a hatást, amit egy ember a Földre gyakorol, ökológiai lábnyomnak nevezzük, amely egy földterület nagyságával fejezhető ki. Legfrisebb kutatások szerint 1,8 hektár területű tenger és termőföld jutna minden emberre a világon, ha azt egyenlően használnánk. Az emberiség azonban átlagosan 2,3 hektárt vesz igénybe fejenként, tehát pazarlóan élünk! A Föld különböző országaiban más-más ökológiai lábnyomok vannak. Egy kanadai ember átlagosan négyszer többet használ az átlagosnál, viszont egy indiai átlagember ökológiai lábnyoma nincs 1 hektár! Mi magyarok is pazarlóan élünk. Egy magyar ember ökológiai lábnyoma 5 hektár! Ám ne feledjük, ezt csökkenthetjük is, ha kicsit jobban odafigyelünk mondjuk az áramfogyasztásra, a szelektív hulladék gyűjtésére vagy a gázszámlánkra.

Csapatunk ökológiai lábnyomának egy főre jutó átlaga 5,3 hektár, úgyhogy nekünk is van még mit tennünk környezetünk védelmének érdekében. Ha a mindennapokban megtaláltahó környezetbarátabb megoldásokat választjuk, egyszerűen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Ilyen például a szelektív hulladék gyűjtése (településünkön több szelektív hulladékgyűjtő is van, ahol üveget, műanyag palackot és papírt gyűjtünk), a víz-, gáz-, villanyszámla csökkentése, vagy az éves lomtalanításokon való részvétel.

A felső tagozatos diákok között 100 kérdőivet osztottunk ki. A tanulók 18%-a soha, 2%-a gyakran dob ki ennivalót. A maradék 80% csak akkor, ha az étel már romlott, ebből kifojólag a kidobott ételekből sok hulladék keletkezik. A megkérdezett diákok 62%-a gyűjt papírt, 63%-a üveget, 66%-a műanyag palackot és 68%-a elemet. 100-ból 77-en hoztak papírt a papírgyűjtésre. 96-an hallották szüleiktől, hogy spóroljanak az energiával, 91-en pedig lekapcsolják a villanyt, ha feleslegesen ég. Autót a családok 40%-a használ akkor is, ha a távot 10-15 perces sétával is meg lehet tenni. Végül pedig 91 gyermek gondolja úgy, hogy a Föld erőforrásaival takarékosan kell bánni, a maradék 9 személy szerint vagy végtelenek a Föld erőforrásai, vagy úgy tartja, erre az életre elég, hogy utána mi lesz, nem érdekli.

Remélhetőleg ez a kis felmérés felkelti az emberek figyelmét, és mindenkit egy kicsit jobban odafigyel majd a környezetére. További természetbarát ötletek, leírás a csapattagokról és érdekes tudnivalók a www.greengirls.eolal.hu weboldalon.

„Ne feledd: úgy élj, hogy a Föld megmaradjon az utókornak is!”

 

 

 

Podlovics Laura 6.B