Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudtad?

Érdekességek

 

CSERÉLJ KI EGY HAGYOMÁNYOS VILANYKÖRTÉT TAKARÉKOSRA!
Legalább egy helyen használjatok energiatakarékos izzót a lakásban – de ne a fürdőszobában vagy a kamrában, mert a gyakori fel-le kapcsolgatás megrövidíti az izzó élettartamát. Ha mindenki csak egyetlen körtét cserél ki, annyi energiát takaríthatunk meg, mintha évente 800 ezerrel kevesebb kocsi furikázna az utakon.

NE ÖLD MEG A PÓKOT!
Soha ne csapd agyon a pókokat, még ha irtózol is tőlük! A Földünkön élő valamennyi – közel 40 000 – pókfaj rovarokkal táplálkozik. A pókok fontos szerepet töltenek be a természetben, és a kellemetlen rovaroktól is megszabadítanak.

NE TÁMOGASD A DELFINEK ÁLLATKERTBEN TARTÁSÁT!

A delfinek úgynevezett szonáris képességekkel rendelkeznek. Ultrahagokat adnak ki magukból, amely minden körülöttük lévő tárgyról visszaverődik. Így egy delfin egy állatkerti betonmedencében úgy érezheti magát, mint egy tükörteremben, mindenhonnan a saját hangját hallja vissza. Egy idő után a medencékben a delfinek kikapcsolják szonáris képességeiket, és ez súlyos betegségekkel járhat. A denevérek is ugyanezzel az ultrahangkibocsájtással találják meg sötétben a táplálékukat.

 MIELŐTT FÁBÓL KÉSZÜLT TERMÉKET VÁSÁROLSZ, GYŐZŐDJ MEG AZ EREDETÉRŐL!
Ne vegyél olyan tárgyakat, amelyek a trópusi esőerdőkben honos fákból – például mahagóniból vagy tíkfából – készültek. Minél kisebb a kereslet az őserdőkből származó fák iránt, annál több marad meg
az erdőkben élő állatoknak, amilyen a lajhár is.

NE ÉRJ A LEPKÉK SZÁRNYÁHOZ!

Ha a földön vagy egy virágon látsz egy lepkét, ne érj hozzá! A lepkék a szárnyukon található por segítségével tudnak repülni, és ha ezt leszeded az ujjaddal, a lepke nem tud többet repülni!

NE ÉRJ AZ ŐZGIDÁKHOZ!

Ha az erdőben jársz, vagy vadasparkban, ne érj hozzá az őzgidákhoz, mert az anyaállat nem fogadja vissza, ha más élőlény szagát érzi rajta.